zondag 15 november 2009

Open NK Rapid jeugd 2009

Afgelopen zaterdag 14 November 2009 speelden 4 kinderen van onze club mee in het ONJK rapid in Eindhoven: Dennis (1996), Sandra (1997), Colin(1998) en Maaike(1999). Het ging heel goed, maar dat zal in dit verhaal wel blijken. Ik was om 6 uur al wakker want we moesten om 10:15 aanmelden. Om 7 uur vertrokken we (Dennis, Sandra, Papa en ik) op de fiets naar het station, en het regende zelfs niet. Dat was een meevaller. Op het station stond Chris al op ons te wachten. Tjerk Sminia was er ook, die deed mee in categorie 1989. In de trein gingen we vooral puzzelen, maar ook wat schaken. Tjerk haalde dankzij 3 keer terugzetten net remise tegen Dennis, en ik won van Dennis. Sandra won van Papa. We kwamen veel te vroeg aan, dus gingen we maar wat rondkijken/rondrennen. Colin was met de auto gekomen en was ook vroeg.

De eerste ronde speelt de sterkste helft tegen de onderste helft. Sandra had het dus zwaar en verloor. Dennis, Colin en ik wonnen makkelijk. Wat leuk was, was dat Rolf Corstjens voor de partij tegen mijn tegenstander riep dat hij heel vet ging verliezen. Dat gebeurde ook want ik won na 7 zetten een stuk. Dennis moest tegen een meisje en won uiteraard. In de tweede ronde moest Dennis weer tegen een meisje en won weer makkelijk. Colin en Sandra wonnen ook. Ik probeerde een truuk maar die klopte niet, en ik verloor een stuk. Later won ik wel een toren, maar in het eindspel van toren tegen paard, deed ik per ongeluk 3 keer dezelfde stand, en hij claimde remise. Dat vond ik niet leuk, maar Papa zei dat een remise in het begin best gunstig kan zijn. Papa, Sandra, en Dennis waren ondertussen patat aan het eten, en hadden ook al voor mij besteld. Toen Papa na de partij met mij aan het praten was omdat ik niet zo blij was, kwam de schoonmaakster bij onze tafel waar toen alleen nog Sandra was. Die zei niks toen ze alle overgebleven patat meenam om weg te gooien. Toen Papa en ik terugkwamen was dat geen leuke verrassing en Papa was niet blij met Sandra. Toen kreeg ik de patat van Sandra.
De derde ronde moesten we tegen sterke tegenstanders: Colin tegen Tycho en die speelden remise. Ik tegen Melchior en ik won. Mijn pionstructuur was slecht, maar mijn toren kwam binnen en die mepte er op los. Sandra verloor van Erwin die uiteindelijk vierde werd, en waar ze 3 weken geleden nog van gewonnen had. Dennis moest op het livebord tegen Stefan Beukema (2062), en hij won mooi. Hier is de partij:

Event "Open NK Rapid Jeugd 2009"]
[Site "?"]
[Date "2009.11.14"]
[Round "3.9"]
[White "B9W Stefan Beukema"]
[Black "B9Z Dennis Keetman"]
[Result "0-1"]
[ECO "B13"]
[PlyCount "121"]

1.e4 d5 exd5 Nf6 c4 c6 d4 cxd5 Nc3 Nc6 c5 Bf5 Bb5 g6 Nf3 Bg7 Ne5 Bd7 O-O O-O f4
Ne4 Nxd7 Qxd7 Nxe4 dxe4 d5 Rad8 Bc4 Na5 Bb3 Nxb3 Qxb3 Qxd5 Qxd5 Rxd5 Be3 Rfd8
Rab1 Rd3 Rfe1 Bd4 Bxd4 R8xd4 b4 Ra3 Rb2 Ra4 Reb1 e3 Kf1 Rd2 Rxd2 exd2 Ke2 Rxa2
b5 Rc2 c6 bxc6 bxc6 Rxc6 Kxd2 Ra6 Ke3 e6 Rb7 Kg7 Rb8 Ra2 Kf3 h5 Ra8 a5 Ra7 Kf6
h3 Ra3 Ke4 h4 Kd4 Ra2 Ke4 Rxg2 Rxa5 Rg3 Ra2 Rxh3 Rb2 Ra3 Rb8 Kg7 Rb2 h3 Rh2 Kf6
Rb2 g5 fxg5 Kxg5 Rf2 f6 Rf1 Ra4 Kf3 Rf4 Ke2 Rxf1 Kxf1 e5 Kf2 Kg4 Kg1 e4 Kf2 Kf4
Kf1 e3 Kg1 Kf3 Kh2 0-1

De vierde ronde moest Dennis toen tegen Roger Meng (2161), weer op het livebord. Dennis was niet bang, offerde op de tweede zet gewoon een pion, en het werd spannend maar Roger won deze dag alles. Sandra speelde remise tegen een tegenstander met een hogere rating dan zijzelf, dus dat was goed. Colin won makkelijk, en ik moest tegen Rolf Corstjens. Ik was vrij snel klaar en won vet. De tegenstander van Ankit Majhi stond totaal verloren, maar zette zijn loper op de onderste rij, en riep keihard schaakmat! Dat was heel grappig en toen gaf hij op. De vijfde ronde moest ik tegen Ankit en verloor helaas. Met 3.5 uit 5 leek het niet supergoed te gaan. Colin won van zijn sterkste tegenstander, de Belg Ben Tuerlinckx. Dennis verloor in een remise-eindspel van de sterke Fabio Bravo die uiteindelijk derde werd, en Sandra verloor ook. Een lange rokade dus voor de familie Keetman. De zesde ronde wonnen Colin en ik van een meisje, en Dennis van Brian Mollenkamp van schaakclub Koedijk. Sandra had niet haar dag, en verloor van een tegenstander met een hele lage rating. Colin stond toen alleen eerste, ik gedeeld vierde, en Dennis gedeeld vijfde.

De zevende ronde moest ik tegen de sterkste meisjestegenstander, Robin Engelberts. Ze sloeg een pion maar dat was niet goed, want ik pende toen haar paard, en won een stuk, en later de partij. Ik stond toen gedeelde tweede en was beste meisje. Dennis moest weer tegen een meisje, en onze ladykiller won uiteraard weer. Ze was niet blij want dacht remise te hebben in een eindspel van dame tegen pion, en bood dat steeds aan. Dennis weigerde steeds want ze had niet gezien dat toen Dennis haar dame liet halen, het daarna ondekbaar mat was. Dennis stond daarna derde. Sandra had een bye en Colin won weer en bleef dus eerste staan. De achtste ronde speelde Colin remise, en stond toen weer gedeeld eerste, samen met Tycho. Sandra verloor weer, maar Dennis won weer, en stond gedeeld 2/3 met Fabio. Zelf moest ik tegen de koploper Jorden van Foreest (1730) die een half punt voor me stond. Ik bood in het eindspel remise aan, want het was een eindspel met ongelijke lopers. Hij weigerde, en toen moest hij het zelf maar weten. Ik offerde mijn loper voor zijn vrijpion, en toen moest hij hetzelfde doen voor mijn vrijpion. Maar ik had gezien dat mijn koning dichterbij stond en ik was precies op tijd om zijn laatste pion te pakken en mijn pion te laten promoveren. Maar dat zag hij al aankomen en hij gaf het al op. Toen stond ik gedeeld eerste met Joris Gerlagh, waar ik de beslissende partij dan tegen zou moeten. Op een half punt stonden Jorden en Ankit.

De laatste ronde won Sandra snel, en eindigde op 3.5 punt op de 28ste plaats. Colin won snel, en Tycho verloor van Ben, zodat Ben tweede werd, maar Colin eerste! Chris kon al tevreden zijn. Dennis verloor helaas van Jan Cox die tweede werd. Dennis werd zelf vierde voor Stefan die vijfde werd. Ik was zelf als allerlaatste van de zaal bezig (met Joris dan). Ik speelde het Morragambiet en kreeg het initiatief. Ik kreeg een toren en een pion tegen twee stukken en toen stond het ongeveer gelijk. Dat moest wel want anders stond mijn paard ingesloten. Dat had ik misschien kunnen voorkomen als ik niet steeds bij Robin Engelberts was gaan kijken, of ze me nog kon bijhalen in de strijd om de meisjestitel. Het werd heel spannend, maar hij raakte eerder in tijdnood dan ik, en ik won een stuk. Daarna ging hij door de vlag. Papa en Chris konden aan mij niet zien wat de uitslag was, maar Papa zag wel aan Joris dat die niet gewonnen had. Maar ik kon ze vertellen dat ik gewonnen had, zodat Chris twee leerlingen had die kampioen werden!!!Toen moesten we nog naar de prijsuitreiking en dat duurde best lang. Maar ik kreeg wel als enige twee bekers voor de eerste plaats: totaalkampioen en meisjeskampioen. Daarna snel weer naar de trein, en op het station eerst nog wat Turkse pizza's eten. Bijna alles was uitverkocht want er waren al veel schakers voor ons naar huis gegaan, maar er was nog wat voor ons over. Om 22:00 waren we weer in Heerhugowaard. Daar moesten we terug fietsen tegen de storm in, en natuurlijk begon het net te regenen toen we aankwamen op het station. Thuis ging ik meteen naar bed, want het was een lange dag, en tegen de storm infietsen was het allerzwaarst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten