zondag 5 juni 2011

HiQ Invest NK tot en met 12

Van 2 tot en met 4 juni heb ik voor de vierde keer meegedaan aan het HiQ Invest NK tot en met 12 jaar in Rijswijk. Ik deed mee bij de meisjes en ik was eerste geplaatst op jeugdrating met 1816. De tweede was Robin Engelberts met 1679 en de rest had 1400 of minder. Robin heeft trouwens wel een KNSB-rating van 1820, dus iets hoger dan ik. Het zou dus waarschijnlijk tussen ons 2 gaan, maar je weet nooit. De eerste 2 mogen naar het EK in Bulgarije, dus dat was wel mijn doel. We moesten 3 dagen van steeds 3 partijen met 1 uur pppp.

We moesten vroeg op want papa wou er op tijd zijn omdat zijn bedrijf HiQ Invest het toernooi sponsorde en hij nog wat dingen moest regelen. Dus Chris kwam ons al om half negen ophalen, en we waren veel te vroeg. Dus wij dachten dan kan hij mooi zijn sponsordingen regelen, maar dat stelde niks voor: hij moest 3 dozen pennen aan toernooidirecteur Ted Barendse geven, en zijn collega Remich die de opening zou doen voorstellen aan Ted. Maar Ted had Remich al herkend van de foto in het programmaboekje, dus dat was ook niet echt nodig. De opening ging wel snel en toen deed Remich de eerste zet bij Jorden van Foreest die de hoogste jongensrating had, en Ruurd Kunnen van de HSB deed bij mij de eerste zet.
De eerste partij ging makkelijk,. Ik sloot op zet 16 haar dame in, en won snel. Toen moest ik dus 2 uur wachten op de volgende partij, en toen ging ik samen met Remich tegen Ted schaken. Toen kwam er een jongetje met ongeveer de 30ste rating blij aan zijn vader vertellen dat hij de volgende ronde tegen de laagste rating moest. De vader zei: “oh nee, dat is echt heel ongunstig. Dat levert dus echt geen weerstand op, en dat gaat je het hele toernooi achtervolgen. Weet je nog dat toernooi, enz, enz. “. Het jongetje keek toen vrij beteuterd. Ik kon nog net mijn lachen inhouden, en ging maar gauw verder schaken.
In de 2e partij had ik eerst minder ruimte, maar ik maakte genoeg ruimte door een stuk te winnen. In de 3e partij won ik een pion, ze had wat compensatie, maar toen won ik een 2e pion, en daarna de partij. Ik stond na de eerste dag dus op 3 uit 3 met Robin en Charlotte.
We gingen eten bij de griek met Chris, en kregen veel te veel. Daarna gingen we naar Hotel Grand Winston waar we ook al voor het vierde jaar waren. We sliepen rustig want het was heel stil in het hotel.
Bij het uitstekende ontbijt zagen we dat er meer schakers in het hotel waren, zoals het jongetje van gister die druk met zijn vader in gesprek was over rokades, en de broertjes van Foreest die daar met hun trainer waren. In de speelzaal was er zoals elk jaar een jarige, en gingen we eerst zingen. Ted had een taart voor haar gebakken, maar het was net de enige soort die ze niet zo lekker vond, zei ze toen ik aan haar vroeg of hij lekker was.
Ik moest tegen Charlotte met een moeilijke achternaam. Ze speelde rustig, maar kreeg een geïsoleerde pion die ik aanviel. Ze verdedigde niet helemaal goed, en ik won. Daarna moest ik tegen Robin, en we deden snel remise, omdat we allebei vooral voor de EK plek gingen.
Voor de laatste ronde van de tweede dag gingen we een groepsfoto maken. Ik stond achteraan en ben niet een van de grootsten, dus was onzichtbaar op de foto. In de partij tegen Jessie won ik snel 2 pionnen en een kwaliteit, maar wou zo graag promoveren dat ik mijn dame buitenspel zette. Toen kon ze eeuwig schaak houden, maar ik liet expres mijn toren instaan. Die pakte ze met schaak maar na heel veel gedoe kon ik toen eeuwig schaak ontlopen, en won ik nog. Robin en ik gingen na 2 dagen met 5,5 uit 6 aan de leiding.
Papa en ik gingen eten bij de Thai. Het was een lekker buffet, en als toetje nam ik aardbeien met slagroom. Een mevrouw zei: “neem maar zo veel als je wilt hoor, dat is heel gezond”. Dus ik nam een bak vol aardbeien met slagroom. Toen ik ze aan het opeten was zei papa: “de kunst bij een buffet is altijd om niet te veel te eten”. Ja zei ik, en at lekker door. Toen was ik heel misselijk.
Toen we terugkwamen was het heel druk in het hotel. Het zat vol met Duitsers. In de nacht vielen er steeds meer Duitsers het hotel binnen, met een hoop kabaal. Dat was bij een eerder schaaktoernooi ook een keer gebeurd, en toen had de verslagmaker een link gelegd met een nog eerder ander soort toernooi waar dat ook gebeurde, en toen werden zijn verslagen niet meer geplaatst. Ik zal dus verder maar mijn mond houden, maar we gingen wel extra vroeg ontbijten, omdat we bang waren dat de Duitsers alle goede plekken zouden hebben ingenomen. Toen we aankwamen bij het ontbijt bleek er behalve de schakers bijna niemand te zitten.
De derde dag was ik nog steeds een beetje misselijk, maar of dat door het vele eten of door de warmte en de spanning kwam weet ik niet. In de nacht had trouwens iemand een doos met sponsorpennen gestolen. Heel apart. Ook leuk was dat er vandaag supporters van de Waagtoren kwamen kijken: Leo en zijn zoon Luuk. Chris van SV Heerhugowaard was er natuurlijk ook weer.
Ik moest de eerste partij van deze dag tegen Emily. Ik kreeg 2 stukken voor een toren en een pion, toen stond ik goed, en won later nog een pion en de partij. Bij de lunch voelde ik me helemaal niet lekker, en ik at bijna niks.
Daarna moest ik tegen Lola terwijl het nu echt bloedheet was. Het was dan ook niet zo'n goede partij. Ik had eerst een stuk gewonnen, maar mijn koning stond niet veilig. Ik gaf het stuk terug voor een pion, en stond nog steeds goed. Maar ik ging te snel met mijn pionnen naar voren zonder koning en kwam een pion achter. Dat was verloren maar ik bleef doorvechten, en toen deed zij het ook fout en heb ik toch nog gewonnen. De laatste ronde had ik niet zo'n sterke tegenstander, ze liet op zet 7 al een stuk slaan.
Aangezien Robin ook verder alles had gewonnen moesten we barrage spelen met 5 minuten + 3 seconden per zet. Voor het toernooi had ik dat al een beetje verwacht, maar omdat ik bij het NK Rapid beter ben dan Robin, dacht ik wel goede kansen te hebben. De eerste partij werd remise, ik stond beter in een toreneindspel met een pion meer, maar dat was niet te winnen. In de tweede partij heb ik er lekker op los gemept, en ik won makkelijk. Deze partij staat hier.

[Event "NK12 Barrage"]
[Site "?"]
[Date "2011.06.04"]
[Round "2"]
[White "Engelberts, Robin"]
[Black "Keetman, Maaike"]
[Result "0-1"]
[ECO "B01"]
[PlyCount "64"]

1. e4 d5 2. exd5 Nf6 3. c4 e6 4. dxe6 Bxe6 5. Nf3 Qe7 6. Be2 Bxc4 7. Qa4+ b5 8.
Qd1 Nc6 9. d3 O-O-O 10. Qc2 Nb4 11. Qc3 Bxd3 12. Nd4 Rxd4 13. Be3 Rc4 14. Qd2
Rc2 15. Qd1 Rxe2+ 16. Qxe2 Bxe2 17. Kxe2 Nc2 18. Nd2 Nxa1 19. Rxa1 Nd5 20. Rc1
f5 21. g3 g5 22. Kf3 Nxe3 23. fxe3 g4+ 24. Ke2 Bh6 25. Nf1 Re8 26. Rc3 Bg7 27.
Rb3 a6 28. a3 Qc5 29. Rd3 Bh6 30. Rc3 Qd5 31. Nd2 Rd8 32. Rc2 Qd3+ 0-1
Dus ik was kampioen, en moest heel veel handen schudden. Ik kreeg bloemen en een hele zware beker van KSNB talentcoach Thomas Willemze. De foto die van mij gemaakt werd voor op de toernooiwebsite was heel grappig. Je ziet mij bijna niet omdat Ted er voor staat!
Daarna werd nog een foto voor het schaakmagazine gemaakt en bracht Chris ons naar huis met de auto.
Nu mag ik dus in September naar het EK in Bulgarije. Het wordt mijn derde EK, en ik heb er veel zin in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten