dinsdag 10 juli 2012

ROC Nova Toernooi 2012

 
ROC Nova toernooi 2012

Afgelopen weekend, van 6 tot en met 8 juli, speelde ik mee in het ROC Nova toernooi.
Het was in hetzelfde gebouw als het NK van 2 maanden geleden, dus ik was er al redelijk bekend. De week ervoor had ik een hele drukke week, namelijk de proefwerkweek, en ik was wel al erg moe. Maar er speelden veel vriendinnen van me mee, dus het leek me toch wel leuk om mee te doen.
Op vrijdag nam ik een bye, net als op zaterdagavond. Daar was ik wel blij mee, want dan kon ik de opening missen en uit ervaring wist ik dat die in dat gebouw meestal lang duurt... 


Op zaterdag kon ik meerijden met Peter, van de Waagtoren. Ik moest al vroeg op, want om half 8 zat ik al op de fiets op weg naar station Alkmaar. We kwamen ruim op tijd, ook al moesten we al om 9 uur beginnen.
De eerste partij moest ik tegen Cheryl, een van mijn vriendinnen. Bij het NK C deed ze ook mee, en werd kampioen, nadat we tegen elkaar remise speelden. Geen leuke loting, niet alleen omdat ik al vaak tegen haar gespeeld heb, maar veel mensen, inclusief mijzelf, vinden kinderen van 12 of 13 jaar de vervelendste tegenstanders...
De partij begon goed. Ik kwam een pion voor, maar pakte er nog een en dat was niet zo goed. Gelukkig maakte ze daar geen gebruik van, en stond ik gewoon 2 pionnen voor. Ik had alleen een beetje lang nagedacht, moest snel spelen, lette even niet op en kwam opeens een volle kwaliteit achter. Niet veel later gaf ik op.
Dat was dus niet zo'n goed begin, maar de volgende ronde ging gelukkig beter. Toen speelde ik weer tegen een jeugdspeler die ook meedeed aan het NK-C, maar dan bij de jongens, namelijk Sjoerd. Het was een aparte partij, met een stukoffer van hem. Uiteindelijk hadden we na 20 zetten nog maar 20 minuten over, maar had ik 2 pionnen meer. Toen hij zijn vrijpion verloor, en nog maar 2 pionnen had tegenover mijn 5 pionnen, gaf hij op.
Op de terugweg kon ik meerijden met wat mensen van de club die ook een bye hadden; Dirk, Jos en Danny. Omdat Jos erg lang bezig was, bleef ik een tijdje in de zaal om wat partijen te bekijken. Toen hoorde ik achter me opeens iets raars: “Psst Psst” . Ik keek om en een man stond bij het raam in de zaal met een spuitbus deo op te doen! Het was wel warm in de zaal, en met 3 partijen is het natuurlijk een zware dag, dus het was ook weer niet zo gek.
Op zondag moest ik weer vroeg op, maar minder vroeg dan op zaterdag; Peter had namelijk de eerste dag in de auto verteld dat hij me beter thuis kon komen ophalen. Ik was toen speciaal naar station Alkmaar gefietst omdat ik dacht dat hij daar dichtbij woonde, maar hij bleek dichter bij mijn huis te wonen! Dat was mooi, want dat scheelde weer 3 kwartier slaap en bovendien regende het.
Ik zette mijn jeugdtoernooi voort en haalde tegen Rolf het resultaat dat ik dit toernooi nog niet gehaald had: remise. Ook hij speelde mee bij het NK-C.
De laatste partij speelde ik tegen Frank. Hij was een stuk ouder dan de rest van mijn tegenstanders: ik denk bijna 2 keer zo oud als de andere 3 bij elkaar! Hij was te laat, en dat vond ik wel een beetje vreemd omdat iedereen de hele tijd in het gebouw bleef. Na ongeveer 5 minuten kwam hij toch, en hij gaf als reden dat hij in slaap gevallen was! Het was ook wel te merken dat hij moe was, want hij was de hele tijd aan het gapen, en als ik aan zet was zuchtte hij ook vaak. Ik was ook al moe, en dat werd er daardoor niet beter op. Ik kwam wel goed te staan, en won een pion. Ik pakte er gelijk nog een mee, maar hij kon toen wel mijn dame aanvallen. Ik zette hem niet op zo'n handig veld neer, want ik wou dames ruilen omdat hij mat dreigde en ik mijn paard moest gebruiken om het te blokkeren. Helaas kon hij daardoor de dames ruilen en een kwaliteit winnen, waardoor het uiteindelijk remise werd.
Later was ik bij de partijen aan het kijken, en ik keek ook naar de partij van Peng, die bij het EK mijn coach zal zijn. Helaas gooide ik met mijn tas haar jas van de stoel, maar ze zat geconcentreerd te spelen, en merkte het gelukkig niet. Ik legde hem snel terug, en omdat ik moest lachen haastte ik me daarom stiekem de zaal uit. Dom genoeg knalde ik toen bij de deur tegen de prullenbak aan, en klonk er keihard “Klengg!” door de zaal. Hopelijk is het niet veel mensen opgevallen...
Ook had 1 van de spelers een tick, want hij pakte de hele tijd zijn pen op, legde hem dan weer terug en bleef met zijn hand heen en weer naar zijn blaadje gaan. Ik had geen idee wie het was, maar hij speelde wel op een hoog bord. Toen ik het vroeg zei Timardi dat het de bekendste grootmeester was die meedeed! Dus ook grootmeesters zijn zenuwachtig tijdens de partij... Het deed me trouwens aan een toernooi in Nice denken: daar hing een foto. Mijn vader vroeg toen aan mij: “Weet je wie dat is? Het is een hele goede schaker”. Ik zei: “Nee, maar hij heeft wel een grote neus”. Waarop hij zei: “Het is Gary Kasparov”.
Ondanks het niet zo geweldige resultaat, was het toch een gezellig en leuk toernooi. Ook leuk was dat 1 van mijn clubgenoten, Ton, gedeeld eerste werd in de B-groep!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten