maandag 24 december 2012

Schaakfestival Groningen


Deze week speel ik mee in het schaakfestival in Groningen. De organisatie was zo vriendelijk om een hotelboot ter beschikking te stellen aan de schaakbond, om daar jeugdtalenten op te laten verblijven tijdens het toernooi! Talentcoach Dolf Meijer heeft toen een leuke groep jonge spelers uitgezocht, en hij en Piet Peelen zorgen ook voor de begeleiding. Frank Thoma is bereid gevonden om als kok op te treden. Er zijn veel bekenden bij, zoals Robby en Joris van het EK, en de meesten had ik ook al eerder bij toernooien gezien.

De avond van te voren ging ik inpakken. Omdat ik een zeer enthousiast treinreiziger ben, duurt dat bij mij altijd vrij lang, want dan moet je goed nadenken wat je meeneemt, anders wordt het te zwaar. Dat was dit keer helemaal het geval want ik ging zonder een ouder, dus ik moest mijn eigen spullen dragen. Nog erger was dat ik daarom ook zonder werklaptop, eigen laptop, en ipad moest reizen, zodat ik ook niet dagelijks een verslag kan maken. Ik heb maar niet gevraagd of ik een laptop mee mocht, omdat ik denk dat zo'n ding wel duurder zal zijn dan een vest...

Terwijl ik kleren aan het uitzoeken was, liep mijn broer Dennis ook driftig rond op zoek naar kledingstukken: “We moeten hier in huis toch nog ergens die stropdas van opa hebben!”. Hij ging die avond namelijk naar het kerstgala van zijn school. Uiteindelijk had hij hem gevonden, maar toen moest hij nog om. Gelukkig is onze vader manager in de financiĆ«le wereld, en had hij goed advies: “Geen idee, maar zoek het op bij Google!”. Na een paar pogingen hing er dan een soort van pijl om zijn nek, maar waar die nou naar wees?

De volgende dag kwamen Halana en haar vader mij met de auto ophalen. Toen werd duidelijk dat zij gewend zijn om met de auto te reizen, want ze had ongeveer 5 keer meer bagage bij zich dan ik. Maar dat kwam ook omdat ze een heel dekbed in haar koffer had gepropt. Aangekomen op de boot gingen we onze kamer zoeken, en aangezien er een gele tas in een vierpersoonskamer stond gingen we ervan uit dat het die van Lola was, want met haar zouden wij samen de meisjeskamer bezetten. Toen we Lola later tegenkwamen, bleek dat het de kamer van Dolf en Piet was! Lola had een veel slimmere plek gekozen, lekker rustig achterin. Maar achteraf gezien was dat misschien niet de beste keus...

Ik speelde tegen een aardige tegenstander, met een fiderating van 2026. Het was een spannende partij, maar ik trok aan het langste eind. Frank had ondertussen eten gemaakt, spaghetti, en het was heerlijk. Misschien had hij al op mijn blog gelezen dat ik dat lekker vond! Toen nog even analyseren, en nog wat schaken. Heel gezellig dus!

Slapen op de boot was wel wat lastig. Behalve de door Dolf geselecteerde groep had de organisatie zelf namelijk ook nog wat jeugdspelers op de boot geplaatst, en daar zat ook een bekende bij waarvan ik me nog goed kon herinneren dat hij wel eens een heel klein beetje druk kan zijn. Aangezien ik zelf ook wel van kletsen hou, noem ik natuurlijk geen namen! In de bioscoop is nu een film waarin een jongen samen met een tijger in een boot terecht komt. Veel mensen vinden het bijzonder dat die jongen dat overleeft. Slapen is natuurlijk een eerste levensbehoefte, en ik denk dat als het om op dezelfde boot kunnen slapen gaat, zo'n tijger in verhouding een eitje is! Een andere actuele film waar ik nu trouwens opeens aan moet denken heet geloof ik Wreck-it Lars, ik hoop niet dat die titel voor ons heel actueel gaat worden!

De nacht was dan ook niet zo leuk. Ik hoorde een paar keer midden in de nacht wat gekreun en gegil, en ik speelde daarom de volgende dag niet geweldig. Ik had wel voorbereid met Piet. Daarna gingen we verder zelf voorbereiden waarbij er trouwens een duidelijk verschil is tussen jongens en meisjes. Waar we op de meisjeskamer vooral praktisch bezig zijn (welke kleren zal ik aandoen, past deze kleur schoenen wel bij de rest, etc), hebben de jongens een meer wetenschappelijke benadering: hoeveel lopers kan ik op elkaar stapelen, met welk stuk kan je het hardst gooien, enz. Met deze verschillende benaderingen op maat konden goede resultaten dan ook niet uitblijven: Robby heeft al van een WGM gewonnen, en Tycho heeft al een paar IM's weggespeeld, maar wist het helaas niet af te maken.

Het eten was weer heel lekker en gezellig, al moet ik een oneervolle vermelding geven aan Joris, Stefan, Ankit en Marijn, omdat zij vinden dat de vrouwen altijd moeten afwassen. Dat gaat dus niet gebeuren, een keer is meer dan genoeg!

De tweede nacht ging stukken beter. Lars praat weliswaar in zijn slaap en antwoordt als je hem iets willekeurigs vraagt met dingen zoals “Ik vind vliegtuig” of “Harry Potter geeft me power!”, maar daar had ik niet zoveel last van. Ik won dan ook de derde partij, met als beloning lekker Indisch eten en veel bughousepotjes spelen!

Helaas begonnen toen de problemen. Bart von M belde Halana “per ongeluk” om 01:08, en ik was de enige die daar wakker van werd, omdat Halana oordopjes inhad. Ik kreeg haar dan ook niet wakker. Eventjes werd ook Lola wakker, maar die viel meteen weer in slaap. Daarna begon om 2 uur de kamer naast ons (Mees, Thomas en Lars) vrolijk Gangnam Style te zingen. Gelukkig kwam Frank ze achterna met de pollepel, en kon ik daarna rustig slapen. Maar ik had toch liever een kamer naast bv Ankit en Sven gehad...

's Morgens ging ik douchen, om toch nog goed wakker te worden. Helaas ontdekte ik toen ik er net onder stond, dat ik mijn handdoek was vergeten. Ik kleedde me maar weer aan en ging hem halen. Het water kreeg ik niet uit, wel werd het ijskoud. Zo duurde het vrij lang voor ik klaar was, en er was inmiddels een rij ontstaan. Stom genoeg viel toen mijn broek in het water, maar omdat ik geen plek meer had om spullen mee te nemen deed ik hem toch maar weer aan. Ankit stond al te wachten, en ging snel de douche in, net voor Marijn gillend aan kwam rennen met alleen een handdoek om, dat hij eerst was. De deur ging toen gauw op slot, en inmiddels was iedereen wakker geworden. Dat was niet zo erg, want om half 9 begint het ontbijt, al is er dan nog bijna niemand. De ochtend begon dus al goed!

Ook bij de partijen bleken we niet erg wakker. Halana struikelde tijdens het lopen over iemands tas, en meteen schoof iedereen zijn tas dichter bij zich! Ik stond door een blunder al heel snel verloren, en toen ik aangekomen was bij onze plek kwam net mijn vader aanlopen. “Wat doe jij hier?” vroeg ik hem meteen. Blijkbaar had hij net ruim 4 uur met de trein gereisd om mij en Halana op te halen, maar dat was ik vergeten en ik had al geregeld dat we met Piet mee konden rijden! Maar zo waren we wel lekker snel terug, zodat ik dit blog kon maken!

Morgen is het eerste kerstdag, en heeft iedereen vrij. Ik ga dus naar huis, maar behalve de oudere kinderen en de meiden gaat bijna niemand weg. Ik neem tweede kerstdag ook nog een bye, om verder uit te rusten. Halana won trouwens wel, ook al deed haar tegenstander nog zo zijn best om haar af te leiden: hij had een kerstmuts op en schreef met een pen die bijna een halve meter lang was! De meisjeskamer doet het dan ook het best, met een score van 7 uit 12. Dat is goed genoeg voor de oliebollenscore! Dat werkt hetzelfde als met de ijsjesscore, maar omdat het nu te koud is krijgen we oliebollen. Daarvoor is 10 uit 18 nodig, maar omdat we allemaal in hoge groepen spelen is het tot nu toe nog niet gelukt. Wie weet komt dat nog...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten