zaterdag 12 mei 2012

NK jeugd 2012 in Haarlem

In de meivakantie vond zoals ieder jaar het NK ABC plaats. Van onze club speelden Dennis, Shannon en ik mee, en mijn vriendin Silvia uit Assen logeerde bij ons thuis en speelde ook mee. Shannon speelde mee bij de A-meisjes, Dennis bij de B-jeugd en Silvia en ik bij de C-meisjes. De verwachtingen waren hoog, want ik had de hoogste rating van de 14 meisjes. Mijn belangrijkste doel was echter om 1 van de 2 EK-plaatsen te verdienen. De anderen hadden meer gemiddelde ratings.

Op zaterdagochtend kwam Silvia al vroeg aan met haar ouders om haar spullen af te zetten. Daarna gingen we met hun auto naar Haarlem. We moesten daar erg lang wachten, want het aanmelden moest om half 1. We waren daar rond die tijd, en moesten vervolgens een uur wachten tot de opening zou beginnen. Die zou een uur moeten duren (gaap) en daarna zou de ronde pas om 3 uur beginnen. Dit is ieder jaar weer even stom, en ik verloor dan ook voorgaande jaren de eerste ronde.
Gelukkig heeft het toernooi ook een heleboel leuke dingen, zoals gratis drinken, leuke pennen, een goede locatie, grappige tafelkleedjes, een grote computerruimte en een mooie analyseruimte, goede catering, mooie verslagen, live borden, live commentaar (ook via internet-tv te volgen), videoverslagen/interviews en iedere dag leuke foto's online. Een superorganisatie dus. Alleen dat tijdschema...
Net als ieder jaar werden de foto's ook weer gemaakt door Tamara Roosink. 's Avonds bekeken we de foto's en toen snapten we waarom de opening zo lang moest duren: de eerste 20 foto's waren van toernooidirecteur Henk Roosink met een microfoon voor zijn mond. Voortaan kunnen ze die foto's beter thuis maken en de opening wat inkorten... De foto's waren verder natuurlijk prima!
Mijn partij duurde erg lang, ik was als laatste bezig van de hele zaal! Ik moest tegen Lola den Dunnen, een meisje met een rating van 1300+, maar zoals bijna iedereen in mijn groep is ze veel sterker dan haar rating.
Ik won een pionnetje. Om die te behouden moest ik mijn toren op een inactief veld zetten. Nadat de dames van het bord waren was het remise, mits zij niks deed met haar toren, want dan kon mijn toren ook niets doen. Ze deed dus ook niks. Maar ik wou erg graag winnen en offerde dus mijn toren voor een pion en kreeg daarmee 2 verbonden vrijpionnen. Haar toren hield echter alles tegen en ik verloor zelfs nog. Haar vader was natuurlijk laaiend enthousiast, en begon meteen “IK WIST WEL DAT JE DE ALLERBESTE WAS!!!” te roepen. Aangezien iedereen klaar was, kon dat wel, maar een beetje overdreven leek het me wel.
Daarna moesten we nog terug met de trein en bus, en waren we na 10 uur thuis. Toen gingen we nog maar even avondeten, en daarna naar bed. Geen geslaagde dag, want bij ons thuis was er alleen een half punt gehaald door Silvia, en dat was ook nog tegen een veel lager gerate tegenstandster.
Vanaf de tweede dag hadden we een vast tijdschema: rond 8 uur opstaan, eten/kletsen, om half tien weg, met de bus naar het station en dan de trein naar Haarlem nemen, en daar nog een stuk lopen. Dit schema was wel een tegenvaller voor Silvia want die houdt van uitslapen en dacht lekker dicht bij de speelzaal te logeren. Maar met het openbaar vervoer is alles ver. Gelukkig konden we 's middags meestal met Chris Holdorp van S.V. Heerhugowaard met de auto terug.
We zaten in de trein bijna altijd samen met Timardi Verhoeff en Halana Vlaming. Shannon hadden we ook verwacht, maar die zagen we nooit. De reden dat we zo vroeg weg moesten was de rare begintijd: half 12. Wanneer moet je dan eten? Misschien deden ze dat om meer lunchpakketten te verkopen?
Ik speelde vandaag tegen Silvia, dan hadden we dat maar gehad. Ik kwam onder druk te staan maar na wat ruilen kwamen mijn stukken veel actiever te staan en bezweek de witte stelling. Dennis won en kreeg de volgende dag de prijs voor beste partij van de dag van alle groepen. De prijs was een leuk schaakboek.
Ook Lola won weer, dit keer van Cheryl. Lola's vader was de dag ervoor al erg enthousiast, maar dit keer was hij helemaal niet te houden. Hij riep gelijk: “YES!!!” door de zaal en maakte grote handgebaren. Lola probeerde hem nog te kalmeren, maar dat mocht ook niet baten. Er was een afscheiding waar kijkers niet langs mochten. Ik heb niet precies gezien of hij daar met een buikschuiver onder door ging, of met salto's eroverheen, maar binnen no-time stond hij bij het bord om Lola uitgebreid te feliciteren, ondanks het feit dat er nog vele partijen aan de gang waren. Arme Cheryl...

De volgende dag was het koninginnedag. Zoals verwacht was het lekker druk in de trein, maar alle mensen waren erg aardig. Zo was er een leuk stel dat me hielp met m'n kruiswoordpuzzel. Ik had vandaag wit, en bij dit toernooi is dat eigenlijk niet zo leuk want er staan achter de borden van mijn groep posters die reclame maken voor het Nova college, maar daar staan hele enge mensen op die je levenloos aanstaren en je het gevoel geven dat je bekeken wordt. Mijn tegenstandster, Lena de Kraker, had daar geen last van, maar speelde, zoals ze zelf vertelde, slecht. Al gauw won ik een stuk, en daarna de partij. Helaas heb ik geen tijd gehad om van de leuke dag te genieten, en teleurstellend genoeg hadden ze dit jaar ook geen oranje tompoezen voor de deelnemers.

Dinsdag was een Chinese dag. Ik speelde tegen Olivia Meng, en we gingen met het toernooi 's avonds Chinees eten. Ik was naar de stad geweest met Silvia en Timardi en ik was ze kwijt geraakt toen ik een vest ging passen. Ze riepen iets van: “We gaan naar...!” maar ik kon niet horen waar ze heen gingen. Dit keer raakte ik dus niet mijn vest kwijt, maar mijn vriendinnen! Uiteindelijk vond ik ze weer terug, maar we waren toen wel te laat voor het eten. De eerste portie was er nog genoeg, en we namen niet zoveel. Maar toen we nog een keer eten gingen halen, was er alleen nog maar nasi en bami! Gelukkig was de bami wel heel lekker, en het eten verder ook wel, dus dat was geslaagd.
De partij was heel spannend. Ik had goed voorbereid, want Olivia bereidt altijd goed voor met haar sterke broer. Helaas voor mij begonnen mijn varianten pas op de 4e zet en week ze op de derde al af. Maar ik speelde de opening heel goed en ik kwam gewonnen te staan. Toch was ik iets te langzaam en ze kwam terug. Daarna wisselden de kansen en trok ik aan het langste eind. Voor Silvia stond deze dag de kraker op het programma; nu moest zij tegen Lena. Ook Silvia won.

Woensdag speelde ik tegen Cheryl. Het was een spannende partij; ze had het heel goed voorbereid en ik kwam niet zo goed uit de opening, maar wist een mooie aanval op te zetten. Ze gaf een kwaliteit voor een pion en ik stond gewonnen, maar deed het niet goed, dus kwam zij gewonnen te staan. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel waarin zij een pion meer had. Ze bood remise aan, waarmee ik tevreden was.
's Middags gingen Sandra, Silvia en ik zwemmen, en 's avonds even kijken hoe het toernooi ervoor stond. Lola bleek nog steeds 100 % te hebben, hoewel ze vandaag, toen we naar huis gingen, tegen Ashley Parren (1166) een gezonde pion achterstond in het eindspel. Ze stond dus anderhalf punt op Cheryl en mij voor, en inmiddels had Quirine Naber ons ook bijgehaald door van Silvia te winnen, die op 2,5 bleef staan. Dennis speelde wel goed, maar was af en toe een beetje slordig, en stond op 2 uit 5. Shannon had een heel goed toernooi: met 4 uit 5 stond ze gedeeld tweede!

Donderdag speelde ik tegen Ashley; zij speelde de opening een beetje passief, ik brak het centrum open, won een stuk en de partij. Samen met Silvia en Olivia werden we ge-interviewed voor op de toernooi-website. Olivia won vandaag van Lola dus het toernooi was weer spannend en het interview was vrolijk. Silvia ging dit toernooi helaas niet zo goed, misschien omdat ze in een vreemd huis verbleef. Wat ze bijvoorbeeld vreemd vond was dat wij bijna nooit tv kijken. We gingen vanaf nu dus 's avonds maar een film kijken, zodat ze zich meer thuis voelde.

Vrijdag speelde ik tegen Lydia; ze had iets anders voorbereid dan ik verwacht had en kende dat goed. Maar ze gebruikte veel tijd, zag een aftrekaanval over het hoofd, en ik won. Omdat Lola remise speelde tegen Timardi kwam ik weer gelijk met haar en stonden we samen eerste. Cheryl stond een half punt achter. De spanning was dus weer helemaal terug en dat was te merken aan de laatste 2 rondes...
Dennis speelde een hele mooie partij tegen de sterke Thomas Mollema (2008) die uiteindelijk zevende zou worden. Dennis offerde een pion plus een kwaliteit voor een mooie aanval en maakte het heel goed af. Silvia won ook, dus voor het eerst hadden we thuis 3 punten.

Zaterdag moest ik tegen Quirine: het was van mijn kant een slechte partij, maar deze was helaas wel belangrijk. Ik liet mijn dame opsluiten en verloor een stuk. Quirine speelde heel goed, won en kwam gelijk met mij op 5.5 punt. Lola speelde remise na lang verloren te hebben gestaan en stond nu dus op 6 punten. Gelukkig zat de EK-plaats er toch nog wel in want Cheryl stond met 3 pionnen achter totaal verloren tegen Dewi Vermeulen (1323). Maar helaas liet Dewi zich opeens mat in 1 zetten. Aargh! Cheryl kwam nu dus ook op 6 punten.
Ik leek vervolgens uitgeschakeld voor de eerste 2 plaatsen want Lola mocht de laatste ronde ook nog eens tegen Franciska Holan spelen, die pas een half punt had. Dit terwijl Lola bijvoorbeeld nog niet tegen Silvia had gespeeld, die de vierde rating heeft.
Dennis liet weer eens zien hoe wisselvallig hij is. Speelde hij gisteren nog schitterend, nu zag hij in de opening niet dat een pion instond en verloor snel. Silvia speelde een hele goede partij tegen Timardi. Ze leek te gaan winnen maar maakte helaas een fout in een pionneneindspel en dus hadden we vandaag een lange rokade thuis: 0-0-0.

De laatste ronde op zondag begon eerder, namelijk al om 10 uur. Gelukkig konden we met Halana en haar vader met de auto meerijden. Dennis had deze dag zowaar enkele minuten voorbereid. Hij moest tegen Dave, de broer van Cheryl, en omdat Dave dezelfde opening speelt als Cheryl, en ik dezelfde als Dennis, wist hij wat te verwachten. Dennis week dus al op de derde zet af, en won. Met vijf uit negen en een gedeeld achtste plaats haalde hij een prima resultaat. Silvia eindigde op een wat teleurstellende 4 punten, maar Shannon, die nu samen met mij bij Willem Andriessen traint, speelde een supertoernooi, en werd tweede met 7 uit 9!
Mijn partij tegen Timardi werd heel spannend, al dachten we dat het niet meer van belang zou zijn. Ze offerde een pion voor aanvalskansen, daarom ruilde ik dames, maar dat was niet zo goed. Ik kwam een pion achter, maar wist uiteindelijk het eindspel remise te houden. Cheryl had al snel remise gedaan, dus die kon ik niet meer bijhalen. Maar op het bord naast mij was het ook heel spannend. Lola had een stuk weggegeven en was aan het verliezen. Op een van de foto's die Tamara Roosink deze dag maakte was goed te zien hoe spannend het ook voor mij was. In mijn belangrijke eindspel tegen Timardi zit ik heel geconcentreerd te spelen... Franciska maakte het netjes af waardoor Cheryl kampioen werd, en ik samen met Lola en Olivia gedeeld tweede werd.
Voor de tweede EK-plaats moesten we toen een barrage spelen met 5 minuten en 3 seconden per zet erbij. Ik won van Olivia en moest toen tegen Lola. Ze zag niet dat ze schaak stond en deed een onreglementaire zet. Ik stopte daarom de klok en vroeg aan de arbiter of ik er nu tijd bij kreeg. Gerard zei “Nee, maar je mag wel de partij claimen”. Nou, dan deed ik dat maar. Daarna won ik weer van Olivia en was al niet meer bij te halen. Ik werd dus tweede in totaal.

Nu mag ik dus in de zomervakantie naar het EK in Praag! Mijn voorbereiding op dit toernooi is nu al uitstekend geweest: zoals gezegd heb ik al een vest gekocht dat ik daar vast kwijtraak. Maar eigenlijk was mijn voorbereiding 5 jaar geleden al begonnen. We spelen en verblijven namelijk in het Top Hotel in een buitenwijk van Praag. In 2007 had ik mijn moeder daar al naar toe gestuurd om de speelzaal te verkennen. Omdat ze er toen toch was had ze daar meteen maar meegedaan aan het WK Sudoku! Het meisje met de hoogste rating in mijn categorie heeft 2353, dus nog geen 500 meer dan mijn 1860. Het kan dus alle kanten op, dat wordt vast een spannend toernooi!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten