woensdag 22 augustus 2012

De prachtige oude binnenstad


Vandaag mocht ik als eerste voorbereiden van Peng, zodat ik met Sandra en mijn ouders naar de stad kon. Mijn moeder ging metrokaartjes kopen, en onder de 15 jaar mag je nog een kinderkaartje. Die zijn zelfs net zo goedkoop als een kaartje voor een koffer, zodat Sandra zich tamelijk beledigd voelde toen ze zondag aankwamen, en zij niet meer waard was dan de koffer. De vrouw die nu de kaartjes verkocht sprak geen woord Engels, en liet allerlei kaartjes zien behalve de kinderkaartjes, want wij waren niet mee het winkeltje ingegaan. Maar gelukkig heeft mijn moeder vroeger wat Russisch gestudeerd en wist ze het woord voor kind, waarna de vrouw haar begreep. 
Eenmaal aangekomen in de stad had ik al binnen 5 minuten gescoord met shoppen: een leuk t-shirt voor weinig, en we mochten ook nog met euro's betalen, waarbij we tegen een hele goede koers kronen terug kregen. Zo laat je zien wat shoppen is! Vervolgens wilden we ijsjes kopen, maar alleen ik zag natuurlijk dat de bolletjes precies in die winkel veel te duur waren: 2 euro per bol, terwijl ze ergens anders hooguit 1 zijn. Zo zie je maar weer dat een goede shopper geld oplevert in plaats van geld te kosten!

Na het shoppen moesten we als eerste naar de astronomische klok. Toen we daar waren vroeg Sandra net hoe laat het was, maar dat konden we er niet op zien. Wel de stand van de planeten als je het snapte, wat ik totaal niet deed. Dus deze topattractie vond ik al niks. De tweede attractie was een stokoude brug, met lelijke oude beelden. De brug en het uitzicht waren wel mooi, hij was alleen erg vies. Je kon daar zelfs in van die plastic ballen, waar ik bij het vorige EK ook in was geweest, over de rivier lopen. Maar die brug zelf was mij veel te lang. Gelukkig hadden we geen tijd om hem over te steken, want ik  moest op tijd terug zijn. Als je niet om 3 uur achter je bord zit heb je namelijk meteen verloren.
We gingen in de stad wat eten, en er zijn volop leuke restaurants met lekker eten. Maar bij de eerste waar we zaten, merkten we dat we opeens volop in de rook zaten, en daar kunnen we heel slecht tegen. Bovendien is het erg smerig. Gelukkig hadden we nog niet besteld. Toen herinnerden we ons weer dat Tsjechie op rookgebied het achterlijkste land van Europa is, want je mag overal roken. In de reviews op internet van ons hotel was dat ook een grote klacht, waarop het hotel antwoordde dat ze nu eenmaal meer rokers dan niet-rokers als gast hebben, en het daarom niet gingen veranderen. Maar gelukkig wordt er tijdens het EK niet gerookt in het hotel, misschien omdat het een jeugdtoernooi is. We probeerden nog om ergens anders te eten, maar overal mocht gerookt worden, sterker nog, we zagen nergens iemand die niet aan het roken was tijdens het eten! Nu wisten we ook waarom die brug zo vies is, dat komt natuurlijk door al die rook! Dus waren we wel klaar met die fantastische oude binnenstad van Praag, en gingen we maar terug, want bij het metrostation bij ons hotel, is een heel groot en modern winkelcentrum waar je niet mag roken, en wel volop kunt eten. We kregen daar heel veel en lekker Chinees eten voor nog geen 4 euro!

Mijn partij verliep grotendeels zoals mijn eerste partij en ik heb opnieuw gewonnen. Zij had kennelijk absoluut niet voorbereid! Ik sta nu weer op 50% en mijn partijen verlopen eigenlijk volgens rating: gewonnen van  2 zwakkeren, en een half uit 3 tegen sterkeren. Mijn groepje had vandaag 2 punten want ook  Anna-Maja won weer. Ze had daarbij wel wat geluk nodig, want haar tegenstandster kon de dame insluiten, maar deed dat niet. Dus misschien heeft ze dit toernooi wel het beetje geluk dat nodig is om het toernooi te winnen. Morgen speelt ze op het eerste bord tegen de enige met 5 uit 5: Judit uit Hongarije. Dat is minder eng dan het lijkt want bij een eerder EK heb ik daar ook tegen gespeeld, en gewonnen, al zal ze nu beter zijn geworden. De score van de hele ploeg was vandaag niet zo goed: 7 uit 16. Maar behalve Anna-Maja, doen ook Roger en Robby heel goed mee bovenin met 4 uit 5.
Na het avondeten gingen we voetballen.  Een speler was zijn badge vergeten, dus probeerden we terug door het casino weer in het hotel te komen, al mogen kinderen dat natuurlijk niet. Ze zagen ons en kwamen achter ons aan, dus moesten we rennend het hotel in. Eva verloor daarbij de dop van haar fles en moest dus terug. Toen moesten we nog harder rennen, maar in de gangen van het hotel vlogen we alle kanten op, en hebben we ze denk ik afgeschud. Het is mij in ieder geval gelukt om mijn kamer in te komen voordat ze ons te pakken hadden, ik zie morgenochtend aan het ontbijt wel of dat bij alle anderen ook het geval was, want ik ga nu mijn kamer niet meer uit!
Morgen speel ik tegen Anna-Lena Schnegg uit Oostenrijk, de nummer 1 geplaatst met een rating van 2088. In Chessbase heeft ze maar liefst 188 partijen, waarvan ze de eerste won tegen Eva Moser (2471) in het Oostenrijks dameskampioenschap dit jaar. De 2e partij die ik zag verloor ze, maar dat was wel tegen Anish Giri. Een interessante tegenstandster dus, maar ze heeft net als ik 2.5 punt, dus je weet nooit hoe het loopt.

4 opmerkingen:

 1. Dag Maaike (en Stef en Delia en Sandra),het eerste wat ik elke dag doe is kijken of er weer een nieuw verhaal is!!! Grootvader moet het nog lezen , maar het is vandaag echt iets voor hem. Nu wil hij vast nog wel eens naar Praag, de rokende stad. Ik heb verschillende vrienden gewezen op je blog en al leuke reacties gehad.Nog veel plezier voor de rest van het tournooi.Oma Delia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Maaike, hoeveel pageviews heb jij nou per dag? Tom Bottema (KNSB)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is weer een fijn verslag. Succes daar!

  Jan Jaap Janse

  BeantwoordenVerwijderen