vrijdag 31 augustus 2012

Het volgende toernooi

Van de terugreis bij het EK had ik nog geen verslag gemaakt, maar natuurlijk waren er wel wat dingen gebeurd.
We hebben de laatste dag niet bijzonder veel gedaan. Eerst een beetje gewandeld in de prachtige oude binnenstad van Praag waarbij we 4 keer langs de beroemde stilstaande klok kwamen. Maar daarna shoppen, waarbij we natuurlijk Sterre en haar moeder tegenkwamen, en verder veel ijs gegeten. Ook waren er wat bijzondere dingen met ijs aan de hand. Eva en haar moeder vonden hun ijsjes namelijk te groot, en hadden ze weggegooid. Maar even later kwam er een zwerver, en die pakte hun ijsjes uit de prullenbak en at ze op!
Peng had beloofd dat ik nog een ijsje zou krijgen, maar we moesten het vliegtuig al in. Van Ted mochten we eigenlijk geen ijsje meer halen, maar Peng ging toch gauw naar de winkel rennen om een ijsje voor me te kopen! Gelukkig zat het in een bakje met een dekseltje erop, en kon ik het zolang in mijn tas verstoppen.
Wat wel jammer was, was dat we de laptoptas vergeten waren. Mijn vader had hem namelijk achter het gordijn verstopt, maar hij was iets te goed verborgen want we waren hem vergeten. Gelukkig zat er niks belangrijks in, hooguit pennen en wat papieren, maar wel zonde natuurlijk. Maar mijn vest heb ik wel voor het eerst mee teruggebracht van een EK!

Maar nu de echte reden waarom ik dit stukje schrijf, en dat is omdat ik op 30 augustus voor het eerst heb meegedaan aan een Popquiz. Die werd door Dimitri Reinderman georganiseerd in Amsterdam.
Mijn moeder en ik gingen met de trein, en gelukkig waren we naar station Heerhugowaard gefietst, en niet naar Alkmaar. Het begon namelijk vreselijk hard te regenen. Rene Olthof zou in Alkmaar misschien dezelfde trein nemen, en we hadden daar dus bij de trap op hem gewacht, tot 3 minuten voor vertrek. Maar geen Rene, jammer! Toen we in Amsterdam kwamen, stapte hij wel uit de trein! Hij was dus precies een minuut later ingestapt (en echt kletsnat geregend...). Het was wel pech dat we hem niet gezien hadden, want hij had de nieuwe New in Chess voor me meegenomen, en die had ik dan mooi in de trein kunnen lezen. In Amsterdam kwam ook mijn vader erbij en gingen we met zijn vieren eten bij de Thai. Het was erg lekkere curry, en bij het afrekenen mocht ik van Rene twee euro wisselgeld houden. Ik was blij, totdat mijn moeder zei dat ik daar mooi het inschrijfgeld van de quiz mee kon betalen!
Toen gingen we naar Cafe Batavia, waar Oom Bram al op ons wachtte. We moesten wel nog een naam voor ons familieteam bedenken, en Rene had in het restaurant al een aantal anagrammen van het woord Keetman bedacht, met als mooiste: EK-maten. Maar ja, oom Bram is geen Keetman! We kozen toen maar voor “Vader Abraham (want zo heet hij eigenlijk en hij is vader) en de Keettrappers”. Dimitri dacht dat we ketellappers hadden gezegd, en bleef ons zo de hele avond noemen! Eigenlijk vond ik dat trouwens een betere naam.

Jan Blom, van de crypto's op UtrechtSchaak, deed ook voor het eerst mee, en nu kon hij mooi aan mijn moeder de prijs van het cryptokampioenschap uitreiken. En Rene kon natuurlijk een mooie foto daarvan maken!
Ik had aan Dimitri mijn twee euro gegeven, en mijn moeder betaalde voor de rest van ons team. Toen kreeg ik van Bram weer twee euro terug, die hij nu niet hoefde te betalen!
Even later begon de quiz. We kregen een groot vel met een schaakbord erop. Op 32 velden stonden CD-hoezen afgebeeld, en onderaan stonden twaalf artiesten met de titel van hun CD. Maar welke hoorden nou bij elkaar? Ik wist er wel een paar, maar die werden natuurlijk niet gezocht. Dat was al een slecht teken. Ook kregen we een pak papier met 7 ronden erop. Zoals: California, Surfen, The Golden State, “Zoek de link” en nog een paar.
De andere deelnemers waren natuurlijk allemaal veel ouder. Ik denk dat de op een na jongste ongeveer 2 tot 3 keer zo oud was als ik. Maar het waren geen trollen, want ik deed in hun categorie mee in plaats van andersom. Leuk was ook dat veel zeer bekende schaaksites er waren, zoals New in Chess, Chessvibes (die zaten samen in het team “New in ChessVibes”), Utrechtschaak en natuurlijk maaike-schaken!
Het was heel leuk maar erg moeilijk, niet alleen de nummers waren vaak niet zo bekend, maar de geluidsinstallatie zorgde ervoor dat alle noten ook nog eens bijna hetzelfde klonken. Toch waren er een aantal teams die vrijwel alles wisten, ongelooflijk!
Ons team wist meteen al dat we goed zouden zijn in de ronde “Zoek de link” want daar moest bij gepuzzeld worden. De nummers die je moest raden hadden een thema waar je extra punten voor kreeg, als je het raadde. En ja hoor, het eerste nummer was Life is Life van Opus, de tweede wisten we niet, maar de derde was Kyrie van Mr Mister. Dus mijn ouders wisten toen het thema al, namelijk dat een woord steeds 2 keer voorkwam in de oplossing. Handig bij het raden van de volgende liedjes! Soms konden we daarom ons antwoord aanpassen, om in het thema te blijven. Van 1 nummer waarvan we wisten dat het door Michael Jackson was geproduceerd (dat moest je daar ook erbij raden), dachten we bijvoorbeeld te horen dat Diana Ross het zong, maar dat konden we nu mooi veranderen in Janet Jackson! Bij een liedje van het Goede Doel over Arnold Schwarzenegger konden we mooi de artiesten vervangen door “Henk en Henk”, en zo konden we nog slim wat verbeteringen aanbrengen. Helaas bleek achteraf dat Arnold Schwarzenegger het thema was, en waren onze eerste keuzes juist wel goed geweest!
Gelukkig weet Bram veel van hiphop, rap en andere herriemuziek, waardoor hij veel punten scoorde. Onder andere wist hij, in tegenstelling tot de echte cracks, dat een obscuur nummer van Tori Amos was. Zelf was ik vooral meegenomen als geheime wapen voor hele moderne muziek, maar daar was weinig van. Toch had ik wel wat vragen beantwoord. Helaas wist Bram uiteindelijk net iets te veel, want we waren geen laatste en hadden dus geen troostprijs.

Op de terugreis ging popquizcrack Chris de Saegher mee met ons in de trein, want hij had een meereiskaartje. Als dank gaf hij mij ook 2 euro, dus toch nog een prijs. Om half 1 waren we weer thuis, en kregen we een SMS van Bram dat we ook nog een fles drank hadden gewonnen, omdat hij dicht in de buurt zat met de vraag hoeveel albums Frank Zappa tijdens zijn leven heeft uitgebracht (62). Al met al dus een goede dag, toevallig 3 maal 2 euro gekregen, en het was erg gezellig.


2 opmerkingen:

  1. Mooi verslagje, jammer dat ik ondanks mijn geringe bijdrage toch nog iets te veel wist om laatste te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom eigenlijk niet Keetrappers

    BeantwoordenVerwijderen